PhDr. Eva Labusová - rodičovství - psychologie - zdraví  
Eva Labusová - Rodina, vztahy, péče o duši.

Celulitida potrápí, ale dá se s ní bojovat

Ani kvalitní a "zaručené" krémy proti celulitidě samy o sobě nefungují. Je nutné pokusit se zmenšit vrstvu tuku v kůži a podkoží a postarat se o jejich řádné prokrvení.

Kůže je nejpevnějším orgánem lidského těla. U dospělého člověka má povrch 1,5-2 m2 a váží 5-10 kg. Chrání náš organismus proti zevnímu prostředí. Vytváří neustále se obnovující bariéru proti chemickým, fyzikálním a biologickým vlivům. Drží pohromadě tělo. Zadržuje únik vody a solí z těla a škodlivým látkám naopak zabraňuje, aby se do těla dostávaly. Kůží vnímáme dotyk a teplotu.

Skládá se ze dvou hlavních vrstev. Té vrchní se říká epidermis. Je to vrstva plochých mrtvých buněk obsahující keratin, který udržuje kůži nepromokavou a pevnou. Odumřelé buňky se z nás neustále olupují a jsou nahrazovány novými. Regenerační doba epidermis je asi 28 dní. Pod pokožkou je silnější a pružnější vrstva, která se nazývá škára. Zde se nachází tukové žlázy, které vytvářejí olejnatou substanci a udržují kůži, chlupy a vlasy vlhké a odolné proti vodě. Ve velké míře jsou zde přítomny nitkovité nervy, které pociťují doteky, bolest, teplo, chlad, tlak. Dále pak krevní cévky - tepénky a žilky, vlasové váčky a potní žlázy, které pomáhají udržovat tělesnou teplotu.

Aby byla kůže zdravá…

… musí být dobře vyživená a prokrvená. Jakmile se kožní a podkožní očistné a vyživovací procesy nějak naruší, vzniká celulitida. Vzniká v místech, kde tělo hromadí tuky a přestává být schopno optimálně prokrvovat pokožku až na povrch.

Celulitida trápí především ženy. Vyplývá to jednak z rozdílného anatomického uspořádání tukových buněk v podkoží, jednak z minimální hladiny ženských hormonů estrogenů v mužském organismu. Ženy mají oproti mužům dvojnásobek tukových buněk, které jsou v podkoží uloženy jako stojící kuželky. Kolagenní a elastická vlákna jsou mezi nimi vedena svisle a jsou rovnoběžná. Kůže žen je pružnější a roztažitelnější, což má význam v těhotenství. V důsledku rozložení vazivových vláken se ale tukové lalůčky naplňují u žen nepravidelně. Tvoří se velké či menší shluky na typických částech ženského těla, které vnímáme pohledem nebo hmatem jako hrbolky. U mužů jsou podkožní vazivová vlákna vedena vodorovně a mohou se křížit. Tím je zamezeno nepravidelnému naplňování tukových buněk a jejich prostupování vazivem k povrchu kůže.

Nejde jen o kosmetický problém

I když prodejci zázračných léků a mastí tvrdí opak, proti celulitidě samy o sobě nezabírají. Je vždy třeba postupovat do hloubky a změnit celé zásobování krví v postižené oblasti. Léčba celulitidy proto spočívá ve dvou opatřeních: Je třeba natrvalo zmenšit vrstvu tuku a je nutné postarat se o řádné prokrvení kůže a podkožních oblastí.

Celulitida je považována spíš jen za problém kosmetický, může však přejít do pro ženu neúnosného nebo dokonce chorobného stadia. V takových případech s léčbou pomáhá gynekolog (vzhledem k hladinám hormonů), lymfolog (výskyt celulitidy souvisí s činností lymfatického systému), flebolog (s celulitidou souvisí i žilní systém), případně plastický chirurg (provádí kosmetické úpravy).

Rozhovor
Co radí odborník kožní lékař Petr Zajíc:

Na čem záleží, zda lze celulitidu u té které ženy zmírnit nebo dokonce vyléčit? Jaké preventivní a léčebné postupy považujete za nejefektivnější?

Pro zmírnění či léčbu celulitidy je nezbytný komplexní přístup sestávající ze zdravé výživy - vyvážená skladba bílkovin, cukrů, tuků, vitaminů a minerálních látek, dostatečné množství ovoce a zeleniny. Nezbytný je pitný režim a dostatek pohybu v podobě speciálních cviků včetně dechových. Ze sportu jmenujme plavání, chůzi, jízdu na koni či tanec. Účinné jsou ruční lymfodrenáže - jemné hmatové techniky prováděné speciálně vyškolenými pracovníky a podporující odtok lymfy z tkání, nebo přístrojové lymfodrenáže, které většinou následují po ručních. Pomocí speciálních návleků dochází k podpoře odtoku lymfy z postižených oblastí. Doporučit lze i kompresivní léčbu pomocí různých stahovacích kalhot či kompresivních punčoch. A samozřejmě je důležitá péče o pokožku, tedy různé místně aplikované krémy a gely sloužící k aktivaci mízního systému, autolymfomasáže pod.

Ženský život se odehrává v přirozených cyklech. Jaké riziko vzniku nebo rozšíření celulitidy představuje období těhotenství, porodu a kojení?

V období těhotenství dochází ke zvýšenému zadržování tekutin v podkoží, na čemž se výraznou měrou podílejí změny hormonálních hladin. Rozvoji celulitidy v těhotenství napomáhají nejen hormonální změny, ale také zvýšení hmotnosti a otoky dolních končetin.

Jak celulitida souvisí s procesem stárnutí ? Dá se proti ní něco dělat i ve starším věku ?

Ano, celulitida souvisí také s procesem stárnutí, a to především se stárnutím podkožního vaziva. Kůže s věkem postupně stává slabší a méně pružnou, s čímž souvisí větší náchylnost k dalším potížím. Způsoby boje proti celulitidě se ve starším věku nijak neliší od těch obecně platných, a pokud jsou ženy v péči a prevenci důsledné, přináší to své dobré výsledky.

Jde o civilizační chorobu, nebo celulitidou ve stejné míře trpěly i ženy v historii

Celulitida je problém, kterým trpí téměř výhradně ženy, a jak dosvědčují nálezy starodávných sošek, postihuje ženské pohlaví odnepaměti. Z pohledu dědičnosti hraje roli typ postavy a určitá slabost vazivové tkáně. Naše civilizační "nešvary" ale rozvoji celulitidy napomáhají, k nejhorším patří špatné stravovací návyky, kouření a nedostatek pohybu, ale také dlouhé stání či cestování autobusem a letadlem, a v neposlední řadě také všudypřítomný stres.

MUDr. Petr Zajíc, MBA, pracuje jako soukromý lékař a jednatel kožních ordinací v Ostravě a Havířově. Je prezidentem Sdružení ambulantních dermatologů ČR, členem výboru České dermatovenerologické společnosti a několika odborných společností u nás i v zahraničí. Je soudním znalcem pro obor dermatovenerologie. Provozuje internetovou poradnu www.zdravakuze.cz

Chcete se dozvědět víc?
Publikaci "Celulitida" nedávno vydalo nakladatelství Grada

Vyšlo v časopise Děti a my 7-8/2010

Zpět na články

 

Úvodní stránka

Poradenství

Kontakt

Vzdělávací činnost

Rozhovory

Články

Překlady

Vývoj člověka od narození
k počátkům dospělosti

Na cestě ke spokojenému porodu

Deprese a trauma
v souvislosti s porodem

Mezigenerační přenos v rodičovství: Attachment

Úvahy, postřehy a zkušenosti

Ankety

Web Rodina 21

Spolupráce s médii

Články mé dcery Alžběty

Rady porodních asistentek

Z ordinace pediatra

Spolupráce s Českým rozhlasem

Časopis Děti a my

AZRodina

UNIPA

TOPlist

Copyright © 2006-2024 Eva Labusová / Design: Jiří Drozen / Správa webu: Tomáš Weishaupt