PhDr. Eva Labusová - rodičovství - psychologie - zdraví  
Eva Labusová - Rodina, vztahy, péče o duši.

Péče o děti a domácnost
jako příležitost k meditaci?

Pod pojmem meditace si mnoho lidí představí poněkud extravagantní činnost, kdy se musí nehybně sedět se zavřenýma očima. Ano, i tak meditace může vypadat, ale je to jen úvodní fáze a je škoda, pokud se nám nedaří postoupit k dalším stádiím. Mnohem lepší než sedět v transu je snažit se využít k návratu do stavu vědomé mysli a harmonie i všedních příležitostí, péči o domácnost nevyjímajíce.

Eric Harrison je jeden z nejzkušenějších učitelů meditace v Austrálii. Poskytuje poradenství velkým firmám stejně jako ženám na mateřské. Všiml si, že tendencí většiny moderních lidí je jet na autopilota: "Kolikrát nemáme za celý den čas si cokoliv pořádně vychutnat. A co je ještě horší, často si to ani neuvědomujeme. Máme i dny, kdy jsme úplně mimo. Jenže jestliže náš život řídí automatický pilot, mysl nemá čas si odpočinout a nezřídka jen celý den přeskakujeme od jedné stresující činnosti k další. Jsme-li duchem nepřítomni nebo rozptýlení, nedokážeme se ani pořádně uvolnit. Relaxovat můžeme jen v přítomnosti. V minulosti ani v budoucnosti to prostě nejde. Např. Buddha svým žákům radil: ´Když jdete, měli byste jen jít. Když jíte, měli byste jen jíst. A stejně tak stůjte, seďte, oblékejte se či vykonávejte potřebu.´ Jinak vyjádřeno - bdělost je lékem na utrpení a chcete-li být šťastní, žijte v přítomnosti. Buďte si vědomi všeho, co se děje tady a teď," připomíná Harrison.

Netušené možnosti nabízí i mateřská dovolená: "Proměňte jednoduché činnosti v meditaci. Nejde o to usilovat o vědomé vnímání stále, po celé hodiny nebo dokonce po celý den. Zkuste to jen na pár sekund či minut. Postačí kratší časové úseky, o to však kvalitnější," říká Harrison.

Skvělou příležitostí pro trénink bdělosti jsou dle jeho zkušenosti jednoduché domácí práce. Uklízení, chystání svačiny i další všední povinnosti se mohou proměnit v příjemný zážitek. "Svědčí o tom i sluhové v dávných dobách, kteří sice za svou práci nesklízeli mnoho uznání, ale mnohé z nich skromný rytmus jejich života hluboce naplňoval. Ještě středověké řemeslnické cechy chápaly duchovní rozměr obyčejné práce, který se v dnešní době téměř vytratil. Na druhou stranu i dnes existují lidé, pro které je meditace u nejobyčejnějších prací naprosto přirozená a vůbec se ji nemusí učit. Většina z nás se však musí trošku víc přemáhat," všímá si lektor meditace.

Pro začátek Eric Harrison doporučuje vybrat si takovou aktivitu, která je poměrně snadná a příjemná a po několik následujících dní si z ní zkusit udělat meditaci. Zdá se to prosté, ale je velmi snadné ztratit pozornost. K meditaci v domácnosti se dle jeho názoru nejvíce hodí takové domácí práce, které jsou relativně krátké, opakují se a jsou jasně ohraničené. Naprosto ideální je např. desetiminutové žehlení. Dá se jednoduše rozdělit na tři různé úkoly: chystání žehlicího prkna a žehličky, samotné žehlení a na závěr uklízení vyžehleného prádla a následně i žehlicího prkna.

U žehlení nemusíte moc přemýšlet, ale přitom se musíte soustředit, aby vám šlo pěkně od ruky. Pohyby jsou jednoduché, musí být však plynulé a rytmické. Čím více pozornosti žehlení věnujete, tím uspokojivějších výsledků dosáhnete. Jinými slovy, podle vyžehleného prádla poznáte, jak moc jste se na práci soustředili a zda jste opravdu relaxovali.

Ani při žehlení nezapomínejte na svého věrného společníka, na dech. Přestože cílem je koncentrace na určitou činnost, stále si občas zkontrolujte správné držení těla i dýchání. Podle nich také ihned poznáte, zda relaxujete, nebo jen pracujete.

Také umývání nádobí je příležitostí pro meditaci. Je mnohem zábavnější činností než žehlení. "Cáká tu voda, řinčí talíře, každý kousek má jiný povrch a tvar, pohyby jsou rozmanitější a rychlejší. Doporučuji vám všímat si konce každé dílčí aktivity a uzavřít ji, než se pustíte do další. Obvykle doslova odhodíme hrnek na odkapávač a přitom jsme už myslí u příborů. Snažte se tedy vědomě položit hrnek, na zlomek sekundy se zastavte a teprve poté pokračujte dalším kouskem. Nebojte se, nezabere vám to téměř žádný čas navíc," upozorňuje Eric Harrison, který příjemnou výzvu pro nácvik meditace spatřuje i v uklízení: "Uklízení v delším časovém úseku bývá nepříjemná povinnost. Pět nebo deset minut přemisťování drobného nepořádku a dávání věcí tam, kam patří, je ale příjemným rozptýlením. Zkrátka. existuje spousta možností, jak "užitečně" meditovat: mytí auta, vytrhávání plevele, vynášení smetí, stlaní postele…

Klíčem je jednoduchost. Protože maminky malých dětí nemají času nazbyt, připomínáme důležité doporučení Erica Harrisona: "Vyberte si jednu formu meditace a té se držte. Nejvhodnější jsou relativně krátké činnosti s jasně ohraničeným začátkem i koncem. Ideální délka jsou dvě minuty."

Krátká meditace v domácnosti:
Během několika sekund uvolněte své tělo i dech.
Pusťte se do jakékoliv činnosti, která má jasně daný začátek a konec.
Zapojte všechny smysly. Buďte myslí v přítomnosti.
Vychutnejte si své pocity.
Pomůže-li vám to, opakujte si při výdechu "název" činnosti.
Vnímejte detaily. Sledujte rytmus svých pohybů.
Občas si zkontrolujte správné držení těla, dýchejte pravidelně, jedině tak začnete relaxovat.
Když vás něco vyruší, proveďte pár oddechnutí a vraťte se ke své činnosti.



Zázračné kvality obyčejné práce zdůrazňuje zenová tradice
"Štípání dřeva a nošení vody - zázračné činnosti," říká jedno zenové úsloví. Zametání dvorku je námětem mnoha zenových básní. Vaření rýže, čištění zeleniny a spravování oblečení za světla svíčky, to vše jsou příležitosti k dosažení stavu hlubokého klidu.

Chcete se dozvědět víc?

Doporučuji vaší pozornosti publikaci Erica Harrisona "Rychlé meditace pro zklidnění těla i mysli", kterou vydalo nakladatelství Grada. Děkuji Gradě za možnost zveřejnění úryvků z knihy, použitých v tomto článku.

Vyšlo v časopise Děti a my 11 2011

Zpět na články

 

Úvodní stránka

Poradenství

Kontakt

Vzdělávací činnost

Rozhovory

Články

Překlady

Vývoj člověka od narození
k počátkům dospělosti

Na cestě ke spokojenému porodu

Deprese a trauma
v souvislosti s porodem

Mezigenerační přenos v rodičovství: Attachment

Úvahy, postřehy a zkušenosti

Ankety

Web Rodina 21

Spolupráce s médii

Články mé dcery Alžběty

Rady porodních asistentek

Z ordinace pediatra

Spolupráce s Českým rozhlasem

Časopis Děti a my

AZRodina

UNIPA

TOPlist

Copyright © 2006-2024 Eva Labusová / Design: Jiří Drozen / Správa webu: Tomáš Weishaupt