S masem, nebo vegetariánsky? Tuto otázku si dříve či později položí každý, komu záleží na zdraví. Rozhodnutí o zcela bezmasé stravě nepřichází najednou, vyvíjí se třeba i několik let. Má-li být přesvědčivého a trvalého rázu, vychází z nitra člověka a zrcadlí nejen jeho stravovací, nýbrž také ekologické a etické smýšlení. Dospělí mají na přemýšlení, zda být či nebýt vegetariánem, spoustu času i svobodnou vůli. Jinak je tomu u dětí, jejichž rodiče vegetariány již jsou. Takové děti totiž obvykle - přinejmenším v raných letech - nemívají na vybranou a automaticky přejímají stravovací zvyklosti mámy a táty. "To je naprosto v pořádku," domnívá se výživová poradkyně Margit Slimáková. "V prvních letech života lze vegetariánství dětem předat celkem snadno, protože rodiče stravu zajišťují téměř výhradně sami. S narůstajícím věkem je ovšem lepší přenechávat zodpovědnost stále více dětem samotným a vše jim řádně vysvětlovat, včetně upozornění na úskalí, s nimiž se budou v převážně na masitou stravu orientované společnosti setkávat. U starších dětí bývá vhodné v případě jejich zájmu ochutnání masa umožnit a předejít tak pokušení potají.ochutnávat ´zakázané ovoce´. Z celoživotního hlediska zůstanou rodiče stejně jen jedním, byť zřejmě nejdůležitějším, poradním hlasem. Konečné rozhodnutí bude nakonec na dětech samotných v závislosti na prostředí a partnerech, které si pro život zvolí v dospělosti," tvrdí odbornice.
Je vegetariánská strava pro děti bezpečná? V ČR se o rizicích vegetariánství u dětí dosud diskutuje. Mnoho pediatrů či učitelů je dodnes přesvědčeno, že pokud děti nemají pravidelné dávky masa, jsou ve výživě o něco podstatného ochuzeny. Margit Slimáková s takovými postoji rozhodně nesouhlasí: "Navzdory víc než dvacet let převažujícímu pozitivnímu postoji k vegetariánství ze strany mnoha mezinárodních odborných organizací se u nás doposud běžně objevují nejrůznější hororové zprávy o tom, jak je vegetariánská výživa nedostatečná. Jako bychom nechtěli slyšet pravdu, kterou většinová společnost pro velkou oblibu v mase nedokáže pochopit. A tak se vůči rodinám, běžně servírujícím malým dětem párky v rohlíku a hromady sladkostí, z odborníků cíleně ohrazuje málokdo, zatímco rodiny stravující se vegetariánsky jsou atakovány. Přitom vegetariáni mívají o výživě často hlubší znalosti než mnoho lékařů," dělí se o své postřehy Margit Slimáková. Všem, kteří jejím slovům nedůvěřují, doporučuje některou z velkých zahraničních studií potvrzujících nezávadnost, resp. prospěšnost, vegetariánské výživy i u dětí. K nejznámějším patří zpráva http://www.pcrm.org/health/veginfo/vegetarian_kids.html od neziskové organizace Physicians Committee for Responsible Medicine (Lékařský výbor pro zodpovědnou medicínu). Tato společnost, založená lékaři v USA už v roce 1985, propaguje přirozenou prevenci nemocí, k níž patří i vegetariánství. Ve zprávě se uvádí, že děti s dostatkem ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin a luštěnin v jídelníčku jsou štíhlejší a zdravější. Jako dospívající si snáze udržují zdravou hmotnost a mají méně potíží s akné, alergiemi a poruchami trávení. Vegetariánská strava může vést k oddálení počátku menstruace u dívek, což je v epidemiologických studiích spojováno se snížením rizika rakoviny prsu. Děti závislé na příjmu nekvalitní stravy typu fast food jsou naopak budoucími pacienty s obezitou, rakovinou, srdečními nemocemi a diabetem. "Krátce shrnuto, mnohé seriózní studie již potvrdily, že s vegetariánstvím se nepojí žádné výživové deficity, a je na čase, aby si to uvědomila i česká společnost," vyzývá Margit Slimáková. Doporučení platné pro všechny: Více rostlinné stravy! Ať už maso jíme, nebo nikoliv - obě varianty jsou při uváženém stravování zdravé - za nejzásadnější Margit Slimáková označuje upřednostňování přirozených potravin před jakýmikoliv polotovary a náhražkami: "To prakticky znamená přednostně nakupovat tzv. základní suroviny a co nejčastěji vařit čerstvá domácí jídla. Většině z nás včetně dětí prospěje zvýšení podílu rostlinných zdrojů potravin, a to nejen zeleniny a ovoce, ale i superzdravých a u nás většinou opomíjených luštěnin, ořechů a semínek. Čím více stravy z rostlinných zdrojů máme, tím lépe!" Pozor na "sušenkové" či "knedlíkové" vegetariánství, které s tím zde popisovaným nemá mnoho společného. Pokud jíme maso, dávejme přednost tomu z ekologického zemědělství a upravujme ho šetrným vařením nebo pečením. "Usilujme o snadný přístup k zdravým potravinám. Mějme po ruce např. kousky čerstvého či sušeného ovoce. A naopak je třeba minimalizovat nákupy jalových potravin a nápojů - je totiž až příliš snadné jim podlehnout nebo si na nich vytvořit závislost, což platí jak pro děti, tak pro dospělé. Vůbec nejdůležitější je být dětem dobrým příkladem jak ve stravování, tak v celkovém životním stylu," připomíná Margit Slimáková.
V ČR mají vegetariáni těžký život, přesto jich přibývá Margit Slimáková s rodinou žili nebo cestovali v mnoha zemích světa. Všude, kde pobývali, bylo dle jejich zkušenosti vegetariánství snadnější než v České republice: "Například v Německu a Rakousku jsou sítě skvělých obchodů zdravé výživy a v mnoha městech jsou pravidelné farmářské trhy. Je též možné si objednat pravidelné dodávky biozeleniny do domu a biopotraviny jsou běžnou součástí mnoha obchodních domů. I v USA jsou obchody s obrovským sortimentem zdravé výživy naprosto běžné, a je jen na zákazníkovi, zda se rozhodne pro zdravé stravování, nebo pro opak. V Austrálii a na Novém Zélandu z nabídky čerstvého ovoce, zeleniny a jiných organických potravin až oči přecházejí. Co se Asie týká, ta dnes hodně přebírá západní stravu s hromadami masa, sýrů a řetězci fast food, přesto i zde je nabídka bezmasých pokrmů stále obrovská. No a snad největším rájem pro nás vegetariány jsou hinduistické a buddhistické země jako např. Nepál či Indie," vyjmenovává odbornice. České vegetariány vyzývá k vytrvalosti: "I když to jde pomalu, situace se přece jen zlepšuje. Nejhorší je to zatím ve školním a běžném restauračním stravování. Průměrný Čech toho ví o zdravé stravě i o vegetariánství pořád žalostně málo. Nezbývá, než se s nepříznivou situací potýkat, vyzdvihovat a podporovat pozitivní aktivity a především nesmírně oceňovat ty, kteří napomáhají změnám k lepšímu!" Margit Slimáková věří, že si na vegetariánství nakonec zvykneme i v České republice: "Přibývá lidí, kteří si tento způsob stravy oblibují. Navíc nejde jen o stravovací návyky - vegetariánství se snoubí s mnoha dalšími prospěšnými činnostmi i s životní filozofií. Vegetariáni většinou odmítají drogy, včetně cigaret, alkoholu a nadbytečných léků. Jejich cílem bývá přirozenější a šetrnější životní styl. Často se zajímají o ekologická témata, tráví čas v přírodě, cvičí: "Z vlastních zkušeností vím, že může chvíli trvat, než vegetariáni získají pochopení a tolerantní přístup ze strany nechápajícího okolí. Ale pokud oni sami zůstanou tolerantní, a zároveň ve vyznávání svého životního stylu vytrvalí, zajisté budou i v České republice nakonec respektováni," uzavírá Margit Slimáková. Mgr. Margit Slimáková (1969) je certifikovaná poradkyně pro výživu a wellness s více než dvacetiletou zkušeností v oblasti zdravé výživy získanou především v ČR, Německu, USA, Francii a Číně. Právě dokončuje dálkové doktorandské studium výživy na Clayton College of Natural Health v USA s dizertační prací věnující se otázce výuky zdravé výživy na základních školách. Pravidelně publikuje v časopisech i na webových stránkách, je spoluautorkou několika knih. Má soukromou poradenskou praxi orientovanou na přirozené způsoby prevence nemocí i terapie s důrazem na výživu. Toho času žije s rodinou střídavě v České Republice a v Číně. Více na stránkách www.margit.cz a www.naturcomp.cz
Chcete se dozvědět víc z knih a Internetu?
Vyšlo v časopise Děti a my 6 / 2010 |
Vývoj člověka od narození Na cestě ke spokojenému porodu Deprese a trauma Mezigenerační přenos v rodičovství: Attachment |
||||
Copyright © 2006-2024 Eva Labusová / Design: Jiří Drozen / Správa webu: Tomáš Weishaupt | |||||