PhDr. Eva Labusová - rodičovství - psychologie - zdraví  
Eva Labusová - Rodina, vztahy, péče o duši.

AKUPUNKTURA: Malé jehličky - velký účinek

Pohled na lidské tělo ozdobené sérií ostrých jehel vyvolává v nezasvěcených strašidelné pocity. Ti, kdo akupunkturu vyzkoušeli, ovšem vědí, že vpichy pořízené zkušeným akupunkturistou nebolí. K akupunkturnímu ošetření patří nanejvýš pocity mrazení či naopak rozlévajícího se tepla, popř. pocity pulsování nebo tíhy v končetinách.

Akupunktura se zabývá prevencí, diagnostikou a léčbou funkčních poruch organismu, psychosomatických onemocnění, bolestivých stavů, alergií, poruch imunity a motorických funkcí stejně jako návykových chorob. V zemích jihovýchodní Asie se této speciální metody tradiční čínské medicíny využívá již více než 5000 let.

Cílem akupuntury je úleva od nežádoucích stavů a obnova normálního toku energie v těle. Tradiční čínské lékařství totiž chápe lidské tělo jako systém dvou protikladných a zároveň se doplňujících přirozených sil. Na lidské zdraví je nahlíženo jako na celek složený ze dvou typů energií: "ženská" energie jin je pasivní a zklidňující, "mužská" energie jang je aktivní a povzbuzující. Dojde-li k jejich nerovnováze, pociťuje člověk obtíže nebo onemocní.

Jak to funguje

Aplikace akupunktury spočívá v cíleném ovlivňování organizmu stimulací přesně ohraničených míst na povrchu těla, tzv. aktivních bodů. Tyto body leží na neviditelných energetických drahách zvaných meridiány a jsou spojeny s jednotlivými orgány. Aktivní body se nalézají jednak na těle (klasická tělová akupunktura) a jednak v tzv. mikrosystémech. Nejznámější jsou mikrosystém ucha, ruky a nohy.

Stimulaci aktivních bodů lze provádět zavedením speciálních jehel na určitou dobu (vlastní akupunktura) nebo aplikací jiných podnětů (modifikované techniky akupunktury). Z velkého množství různých podnětů se nejčastěji používá aplikace tepla (moxování), tlaku a masážních hmatů (akupresura), elektrického proudu (elektropunktura, elektroakupunktura), světla a laserového světla (fotopunktura, laseropunktura) nebo použití magnetů apod. Účinek akupunktury je vysvětlován uvolňováním endorfinů a enkefalinů - látek, které v organismu ovlivňují vnímání a přenos bolesti. Podráždění aktivních bodů vyvolává místní reakce (např. analgetický účinek) nebo vzdálenější efekty (např. sedativní či spasmolytické účinky). Akupunktura se tudíž často využívá jako náhrada za chemické léky a v asijských zemích se běžně používá např. při zubařských či chirurgických zákrocích a také při porodu.

Fyzikální zákony i tajemství

Akupunkturní body lze vyhledat pomocí elektronických přístrojů, mají totiž nižší elektrický odpor než okolní kůže. Přítomnost energetických drah (meridiánů) naproti tomu vědecky prokázána nebyla a např. při pitvě je nelze nalézt. Orientální lékařství o nich přesto nepochybuje.

Ačkoliv západní medicína, v níž převažuje racionálně-materialistický postoj, pohlíží na akupunkturu - podobně jako na další metody celostní medicíny - podezřívavě, jejích příznivců v Evropě, Americe a Austrálii přibývá. Pouze se zdůrazňuje nutnost "klasické" lékařské kvalifikace akupunkturisty, již speciální orientální znalosti a dovednosti vhodně doplňují. Varuje se rovněž před jednostranným používáním akupunktury, které by mohlo zakrýt příznaky vážných onemocnění.

Akupunktura v těhotenství a při porodu

Trápí vás v těhotenství nevolnost? Bolí záda či zlobí nespavost? Obvyklé léky nejsou použitelné, ale ještě je tu - akupunktura! Ta v některých případech pomáhá dokonce i při porodu…

Zní to nadějně, jenže v České republice akupunktura k obvyklým prostředkům pro mírnění těhotenských a porodních obtíží nepatří. V sousedním Německu je situace jiná: gynekologové a porodní asistentky tu s jehličkami úspěšně pracují již více než dvacet let (více o tom na www.akupunktur.de).

Např. porodní asistentka Getrud Oestering používá akupunkturu od r. 1995. Prošla náročným výcvikem tradiční čínské medicíny a dnes sama vede kurzy akupunktury v postgraduálním medicínském středisku ProMedico v německém Dieburgu. "Studium akupunktury bylo velmi náročné. Protože jde o součást velmi rozsáhlého komplexu tradiční čínské medicíny, vlastně se vzdělávám dodnes", vzpomíná v článku pro časopis Deutsche Hebammenzeitschrift 2/2004.

Akupunkturu považuje paní Oestering za velké obohacení své odborné praxe: "S její pomocí mohu šetrně ošetřit celou řadu jinak jen obtížně řešitelných problémů," říká. "Nejde ale o zázračný všelék a ať už za mnou přijdou ženy s jakýmkoliv problémem, nikdy nepodceňuji stanovení diagnózy. Domnívám se, že tradiční čínská medicína a akupunktura se během těhotenství i porodu hodí na odstranění specifickcých zdravotních zádrhelů a především na podporu přirozených ženských zdrojů potřebných pro zdravé těhotenství a autonomní porod."

Dle zkušeností paní Oestering mohou akupunkturní jehly pomoci s následujícími problémy:

  • těhotenská nevolnost
  • odvykání kouření v těhotenství
  • bolestivé stavy (bolesti zad, migrény…)
  • poruchy spánku
  • stavy úzkosti a neklidu
  • vyrážky a svědění
  • změkčování tuhých tkání před porodem
  • nesprávná předporodní poloha dítěte
  • urychlení porodních kontrakcí a zmírnění bolestivosti stahů
  • pomalé odlučování placenty nebo poporodní krvácení
  • zánět mléčné žlázy
  • poruchy laktace

Použití akupunktury v těhotenství a při porodu není možné v případě akutní psychózy, poruchy srážlivosti krve, kožní infekce, celkového infekčního onemocnění, cukrovky, závažného srdečního onemocnění a nesouhlasu rodičky nebo porodníka.

Více informací:

Rozhovor s MUDr. Ondřejem Tomanem - Chci pomáhat pacientům v maximální možné míře

Vyšlo v časopise Rodiče 4/2007

Zpět na články

 

Úvodní stránka

Poradenství

Kontakt

Vzdělávací činnost

Rozhovory

Články

Překlady

Vývoj člověka od narození
k počátkům dospělosti

Na cestě ke spokojenému porodu

Deprese a trauma
v souvislosti s porodem

Mezigenerační přenos v rodičovství: Attachment

Úvahy, postřehy a zkušenosti

Ankety

Web Rodina 21

Spolupráce s médii

Články mé dcery Alžběty

Rady porodních asistentek

Z ordinace pediatra

Spolupráce s Českým rozhlasem

Časopis Děti a my

AZRodina

UNIPA

TOPlist

Copyright © 2006-2024 Eva Labusová / Design: Jiří Drozen / Správa webu: Tomáš Weishaupt